Напишете дума/думи за търсене

Делчо Добрев: Махнете готвеното от менюто, за да отслабнете

Делчо Добрев
Делчо Добрев
Какво да хапнем на обяд?

За да не е драстична промяната в храненето, в началото на обяд може да се остави готвеното ястие. Важното е да се махнат всички химически и синтетически храни и на трапезата да няма консерванти и оцветители. Чистенето на червата е продължителен процес. Дори тези, които се лекуват от заболяване и 20 дни пият само вода, пак не могат да изчистят червата си. Нужни са им няколко серии от такива гладувания. А по отношение на нашия режим за очистване ни е нужна почти една година. Така че първите два месеца е добре в менюто да има нещо готвено на обяд – картофи, ориз с гъби, да няма пържено, да се избягва хлябът с мая, за сметка на този с квас. Любителите на месо може да го хапват, но не във вид на салами и кренвирши. Добър вариант е пилешка пържола или риба със задушени зеленчуци. Важно е човек да се нахрани нормално. След обяд нуждата от сладко може да се задоволи с нещо натурално. Вече има сурови веган десерти, например морковена торта, да се хапне мед с ядки или течен шоколад от сурови продукти.

Ти какво ядеш на обяд?

Днес обядвах салата от моркови и зеле и на вечеря ще ям същото. Храня се по-различно и мога да си позволя да ям малко, дори някой ден да не го правя. Тялото ми не се нуждае от голямо количество храна и самото й усвояване е по-добро. Два месеца през лятото съм на плодове – дини, домати. Моето хранене не е добър начин за начинаещи.

Какво да хапнем за вечеря?

Основното е да започнем да ядем големи количества салата, които да изпълнят червата ни и да започнат да стържат стените им от замърсяванията. И към нея добавяме малко готвена храна – две яйца или 50-60 г риба, може и 50 г сирене или кашкавал. Салатата ще стане по-вкусна, ако добавим някакъв вид студенопресовано масло – зехтин, ленено масло… То помага за стимулацията на перисталтиката, като с него зеленчуците минават по-добре през този слой слуз и се насочват към изхода на тялото.

Може ли да хапнем десерт на вечеря?

Добре е да не ядем десерт. Ако е стандартен, ще натоварим храносмилателната система. Може да приемем плод, защото ще го храносмелим бързо, но да го изядем час и половина след храненето.

След 2 месеца на този тип хранене какво да променим?

Тогава вече може да махнем готвената храна на вечеря или да въведем салата на обяд, така че колкото е количеството на готвеното, толкова да е на салатата.

Във видео на страницата ти във Facebook (Delcho Dobrev Dobrev) казваш, че е добре да се въведат разтоварващи дни. Какви са те?

Един ден в седмицата да се приема течна храна от сутринта до вечерта във вид на фрешове и билкови чайове с мед. Това е ден за почивка на червата.

Ти ядеш ли ядки и полезни ли са според теб?

Да, хапвам ги, но рядко. От тях основно правя мляко като любимо ми е маковото. Най-лесно у дома може да си направим сусамово мляко, което ще ни донесе достатъчно количество калций. Смиламе сусам в кафемелачката, слагаме го в блендера, добавяме вода и за минута имаме мляко. С мед става много вкусно.

Как отслабна? Като се отказа от готвената храна ли?

Преди 5 г. махнах готвената храна от менюто си и преминах на зеленчуци, плодове, ядки и мед. Когато започнах, бях почти веган и приемах само малко млечни продукти. Червата ми бяха замърсени, но мускулатурата се оказа силна и очистителните процеси бяха бързи. Свалях по 10 кг. през първите два месеца. Изяждах по 2 кг салата на ден и плодове, и пак свалях. Така се разделих с 35-37 кг. Сега поддържам теглото си 83-84 кг. и ходя на фитнес.

За още практична информация, полезни срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X