Напишете дума/думи за търсене

Начини да поумнеем за 5 минути дневно

Струва ви се, че прогресивно затъпявате от взиране в телевизора и висене в социалните мрежи? Не сте сами. Все повече хора усещат, че мозъчните им гънки се изглаждат, но не си правят труда да ги раздвижат. Не се безпокойте - тук няма да ви караме да пишете дисертации и дори да четете книги, а ще ви предложим по-бърз начин.

Още през 1998-а е установено, че понижаването на умствените способности се причинява от загубата на пластичност на мозъчните клетки. Основната причина е, че мозъкът не се учи на нищо ново, потъвайки в рутинни задачи. За да се повишат умствените способности, учените предлагат няколко бързи, лесни и приятни начина.

1. Правете редовно разместване вкъщи

Всяка промяна в обичайната среда е полезна за мозъка, тъй като го кара да възприема нещо ново. Затова съветът е веднъж на няколко месеца да променяте разположението на мебелите вкъщи. Не е нужно да местите масивните мебели - няколко стола, маса, диван или дори саксия или стенен часовник ще подействат освежаващо на сивите клетки.

2. Запомняйте емоциите

За мозъка е изключително важно да изпитва приятни емоции - така се поддържа в добра форма. Затова си поставете за цел да запомните какво усещате в хубавите мигове от живота си. И не става дума само за фундаментални събития като сватба или екзотична екскурзия. Създавайте си всеки ден приятни емоции - палете свещи по време на вечеря, радвайте се успехите си, редовно се срещайте с приятели - и помнете какво сте почувствали.

3. Водете си бележки

Да правите нещо необичайно е най-добрата тренировка за мозъка. Едно лесно и приятно упражнение е да си водите бележки. Сложете в чантата си тефтер и химикалка или просто записвайте на телефона си всеки ден случка или емоция. Дори и на пръв поглед да ви се струват маловажни, ще помогнете на мозъка си да работи по-добре.

4. Рисувайте

Рисуването е отлична тренировка за мозъка, тъй като първо въображението чертае бъдещата картина в главата, а след това ръката я пренася на лист или платно. Ако си мислите, че рисуването не е за вас, останете на първия етап - развихрете въображението си до най-дребния детайл на изображението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X