Напишете дума/думи за търсене

7 преценки, които хората правят в рамките на секунди, след като ви срещнат

Чудили ли сте се някога какво е първото впечатление на някого за вас? Изглеждате ли като някого, на когото околните могат да се доверят, или изглеждате като неприятен човек, преди дори да отворите устата си? Вашите дрехи създават ли положително или отрицателно впечатление?

Въпреки че е повърхностно да преценявате някого само въз основа на начина, по който изглежда, това просто е инсталирано в нашата човешка природа. Въпреки че като общество бавно се откъсваме от това, първите впечатления понякога просто са склонни да останат, дори и да се отклоняват от реалната истина за това какъв човек е отсрещният.

И докато може да си мислите, че някой „получава” само едно или две неща от вас при първо впечатление, има изследвания, които установяват, че даден индивид всъщност може да си направи седем впечатления веднага след като ви е срещнал за първи път.

През 2015 г. Business Insider създава видеоклип, който обобщава 7 първи впечатления, които хората обикновено възприемат, след като срещнат някой нов човек.

1. Надеждност
В проучването на участниците били дадени само 100 милисекунди, за да оценят надеждността на някого въз основа на лицето му.
Оценките им се оказали същите като на тези, на които е дадено неограничено време за същата задача.

2. Икономическо състояние
Носенето на маркови дрехи очевидно предполага, че някой е богат, за разлика от някого, който не носи маркови дрехи.

3. Сексуална ориентация
Проучването установява, че хората разчитат сексуалната ориентация на мъжете в рамките на 1/20 от секундата след среща с тях.


4. Интелект
Изследователите откриват, че тези, които осъществяват зрителен контакт, докато говорят с друг човек, се възприемат като умни, тъй като действието е свързано с по-високо възприеманата интелигентност.

Носенето на очила създава същото впечатление.

5. Промискуитет
Проучване във Великобритания установява, че жените с видими татуировки се възприемат като индивиди, които се отдават на безразборен секс, за разлика от жените, които нямат такива.

6. Доминираща природа
Плешивите мъже очевидно се смятат за по-доминиращи от мъжете с коса.

7. Успех
Участниците в гореспоменатото проучване имали 5 секунди да разгледат и оценят успеха на мъжете в два комплекта снимки.
В единия комплект имало господа в шити костюми, а в другия били мъже, облечени в конфекция. Мъжете в ушитите костюми били оценени като много по-успешни.

Какво означава това?
Първо, хората изглежда имат психически способности, които определят кой сте като човек, преди дори да са ви опознали.
Второ, хората са твърде осъдителни към някого, когото дори не са срещали преди, и вероятно първо трябва да прекарат време с вас, преди да правят толкова много предположения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X