Напишете дума/думи за търсене

Принудителната емпатия – техниката, използвана от ФБР. Как да я управляваме?

Един от най-големите ни проблеми при съвместното съществуване е неспособността да се поставим на мястото на другите.

Като общество ние се вкореняваме в нашите собствени визии, възприятия и нужди. Манталитетът „първо аз“ или „моята истина е единствената, която има значение“ е източникът на голямо напрежение в ежедневието и във вселената на социалните медии.

Освен това, когато става дума за семейни отношения, ако всички бяхме малко по-съпричастни, конфликтите щяха да се разрешават бързо и нямаше да изричаме обидни думи, за които по-късно да съжаляваме.

Въпреки това да бъдеш емоционално свързан и да проявяваш разбиране към другите, не е лесно. Това е психологически мускул, който трябва да бъде активиран. Повечето от нас се раждат с невробиологична основа, която ни улеснява да съчувстваме на другите. Понякога обаче не използваме тази компетентност по правилния начин.

Например психопатите и нарцисистите използват инструментална емпатия. С други думи, те просто се свързват с емоциите на другите, за да ги манипулират и да получат облага.
Призивът към друг човек да може да разбере нашата гледна точка и чувства е пример за принудителна емпатия.

Съпричастността означава по-добър живот
Кога за последен път се скарахте с партньора си? Ако имате деца, уморихте ли се постоянно да спорите с тях за най-малките подробности? Когато имате работа с конфронтация, искате другият човек да се постави на ваше място и да ви разбере.

Проучване, проведено от Пенсилванския държавен университет (САЩ), подчертава как пандемията, далеч от това да ни обедини като общество, увеличи поляризацията и дори неравенствата. Като човешки същества една от най-големите ни цели несъмнено трябва да бъде да създадем по-съпричастни общности. За да постигнем това, нищо не може да бъде по-добро от това да започнем от себе си и нашите деца.

Изкуството да накараш другия да се идентифицира с теб
Принудителната емпатия определя стратегия за това да накараш друг човек да се идентифицира с теб. Тази техника е измислена и разработена от Кристофър Вос, бивш преговарящ за заложници от ФБР и главен изпълнителен директор на The Black Swan Group. Той е един от най-големите експерти в преговорите.

Като хора през повечето време ние не само търсим другите да се идентифицират с нас. Също така искаме те да видят нашите проблеми и ограничения. Нещо повече, за да разберат нашите реалности и да станат чувствителни към тях. Маркетингът често апелира към принудителна емпатия. Хуманитарните организации я използват, когато ни информират за положението на определени хора и групи. Техните реклами също често предизвикват у нас емоции и състрадание, така че да купуваме определени продукти.

Тази стратегия не е нова. Не е достатъчно обаче просто да се позовавате на емоциите на другите. При преговори, които се стремят да постигнат споразумения, трябва да знаем как да общуваме и да прилагаме принудителна емпатия.

Принудителната емпатия кара другите да виждат, че всички имаме полза от това да си помагаме.

Как да приложим принудителна емпатия
Ето някои стратегии, които ще ви помогнат да развиете изкуството на принудителна емпатия.

1. Задавайте въпроси, които започват с "как" и "какво"
Как мислиш, че се чувствам? Какво бихте направили в моето положение? Принудената емпатия се активира в другия чрез въпроси, с които го карате да разбере вашата позиция. Колкото повече въпроси му зададете, толкова повече ще бъде принуден да размишлява.

2. Покажете, че вашето желание е да се свързвате, разбирате и постигате споразумения
За да се превърне този инструмент в стратегия на властта, трябва да проявите помирително отношение. Трябва да сте отворени, разбиращи и позитивни. Не трябва да попадате в капана на упреците и нападките. Другият трябва да долови във вас силното желание да се свържете с него и да намерите решение.

3. Бъдете емоционално честни
Преговарящите знаят, че потискането на емоциите вреди на целия процес на постигане на решение. Затова трябва да знаете как да ги регулирате. От друга страна, ако изпитвате страх, тъга или разочарование, трябва да го изразите и да накарате отсрещния да види как се чувствате. Въпреки вашия дискомфорт вие искате да постигнете оптимална резолюция и за двете страни.

Изразяването на емоциите ви хуманизира и улеснява взаимната връзка.

4. Обръщайте се към положителните спомени и чувства на другия човек
Въпреки че е вярно, че трябва да сте искрени за това, което чувствате, диалогът винаги трябва да бъде ориентиран към положителни и обнадеждаващи измерения. Тези, които рано или късно улесняват постигането на споразумение.

Наистина ефективна стратегия за принудителна емпатия е да се привлекат положителните емоции на другия човек. Това е начин за намаляване на напрежението, както и за влияние и манипулиране от позиция на доброта и доверие.

5. Разберете неговите страхове и нужди
За да събудите емпатия в другия човек, първо трябва да усъвършенствате собствените си умения. Това ще доведе до вид фино хореографиран танц, който наистина работи при преговори и справяне с конфликти.

Изясняването на страховете, тревогите, желанията и нуждите на другия човек е от първостепенно значение. Само когато знаете какво има вътре в човека срещу вас, ще постигнете връзка с него. След това постепенно той ще дойде на ваша страна и ще ви съчувства.

Както споменахме по-рано, тази техника изисква практика. Не се постига за няколко дни или дори седмици. Въпреки това, когато станете по-умели в тънкостите на принудителната емпатия, вашите взаимоотношения ще станат по-удовлетворяващи.
Опитът не само ще си струва, но може да промени живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X