Напишете дума/думи за търсене

Как да бъдем родители, с които нашият тийнейджър се чувства комфортно, когато говори за секс

Как да преминем от неудобни възрастни до типа родители, пред които децата ни тийнейджъри се отварят?

За да могат децата да искат да говорят за секс, трябва да започнете отрано, като бъдете родител, който говори за чувства и трудни проблеми.

С други думи, нашите деца трябва да имат усещането, че разговорът с нас е безопасен и че могат да ни задават какъвто въпрос поискат, без осъждане или лична критика.

Ето 5 начина да помогнете на децата си да се чувстват комфортно, за да говорят с вас за секс.

1. Изберете правилната обстановка за вашето дете
Всяко дете е различно. Дъщеря ви може да е открита за всяка целувка, която има с новия си партньор, докато синът ви може да не се чувства комфортно да ви каже, че излиза с някого, докато не минат шест месеца от началото на връзката.

Нашата работа е да наблюдаваме моментите, когато нашите деца се отварят към нас, и да се опитваме да улесним тези ситуации, така че да имат повече възможности да го правят.

Синът ми мрази да го притискат в колата. Той получава лека автомобилна болест и това вероятно е допринасящ фактор. Това, което научих е, че той е склонен да говори повече, когато правим нещо заедно - като пазаруване на хранителни стоки или готвене. Последният път, когато наистина ми се отвори, беше, когато го помолих да ми помогне да изчистя килера.

Така че, докато вие предпочитате да седнете на дивана с чаша вино, за да си побъбрите, вашият тийнейджър може да сметне това за конфронтиращо и неудобно, а когато става въпрос за разговор за секс, не искате да започнете от грешния крак.

2. Не бъдете благочестиви
В живота на много деца и тийнейджъри идва момент, в който те откриват радостта и ужаса на „мръсните вицове“. Затова не е добре да цензурирате невинните „груби“ шеги на децата си.
Защо? Защото да казваш на наследниците си да не говорят за пениси и вагини е фин начин за внасяне на срам около телата и секса.

Разбира се, това не означава да позволяваме на децата ни да казват обидни, нараняващи или обективиращи думи или да разказват вицове, които не са подходящи. Това означава, че в правилния контекст шегата за секс или части от тялото е съвсем нормално нещо.

Оставянето им да правят безобидни „груби“ шеги е възможност да поговорим за „кога“, „къде“ и „с кого“ по време на разговорите за секс и тяло.

Същото важи и за гледане на голота или секси съдържание по телевизията и във филмите. Ако сексът е на екрана, когато тийнейджърите ви са наоколо, просто го признайте и бъдете хладнокръвни. Ако се чувствате особено неловко, признайте и това.

Фразата „Е, това е доста неудобно“ е чудесен начин да разсеете напрежението.

Ако по-малко дете види сексуално съдържание, което е неподходящо за възрастта му, добре е да кажете нещо като: „Това може да е объркващо, защото е предназначено за по-големи хора. Имаш ли въпроси за това какво правят онези възрастни по телевизията?"

Това е страхотен шанс да му напомните, че сте щастливи да говорите за всичко, което вижда или преживява, което е объркващо, или всичко, което изглежда странно или „неправилно“.
Винаги е добре да правите любящи напомняния, че ако сте честни със семейството си относно тялото си или нещо, което сте преживели, никога няма да ви създаде проблеми.

3. Направете разговорите за секс, тела и интимно съгласие нормални и непринудени
Докато растях, сексуалното ми образование се състоеше в това да научавам всичко от каките от махалата и понякога майка ми да се обърка да ми остави книгата „Мъжът и жената интимно”, увита в хартия, на нощното шкафче.
Но това беше най-доброто, което тяхното поколение можеше да предложи.

Днес ние знаем какво работи по-добре и сме подготвени да го осигурим.

Да бъдеш родител, който е открит и честен по отношение на секса, не означава да водиш голям разговор – това означава да водиш стотици малки едноминутни разговори в течение на живота на детето си.

Може да започнем, когато децата са малки, точно да назоваваме всички части на тялото им, включително гениталиите им. Поискайте съгласие, когато помагате на деца в предучилищна възраст и други малки деца с тяхната хигиена, като например да ги избършете в тоалетната, да им помогнете да се измият във ваната или да проверявате гениталиите им, ако има болка или дискомфорт.

„Мога ли да ти избърша дупето?“ до голяма степен ги учи, че имат правото да контролират достъпа до собственото си тяло.


4. Не правете голяма работа от това
Когато говорите за секс, нека е често, но бързо. Дългите, безпомощни разговори, в които обхващате всичко - от целувка през секс до контрол на раждаемостта до раждане, или ще накарат тийнейджъра да се разсее, или ще достигне ниво на изключително раздразнение (или и двете).

Повдигнете теми, подходящи за възрастта (или подходящи за контекста) и говорете по тях небрежно, след което продължете напред.
Да речем, че видите по магистралата билборд с огромно изображение на презерватив. Може да използвате ситуацията, за да кажете нещо от сорта на: „Хей, мислех си за нещо, за което не научаваш често с използването на презервативи“. Сега е моментът да обясните най-безопасните начини за използване на презервативи (от това кога да се постави, как да разберат, че е поставен правилно и как да го „извадят“ с най-малък риск от изтичане на сперма).

Най-вероятно порасналите ви деца ще завъртят очи и ще кажат, че вече знаят всичко това. Но целият разговор ще бъде не по-дълъг от минути, преди да обсъдите, да речем, какво безалкохолно да си вземете на път за вкъщи.

Идеята е да им напомните, че говоренето за секс и сексуалност е нормално и здравословно и че вие сте готови за предизвикателството.

5. Справете се със собствения си срам
Това е най-трудното, знам.
Ако сте човек, израснал в по-консервативна среда, най-вероятно сте започнали да изпитвате срам от тялото си от първия ден на пубертета. Не е изключено да вашите родители да са ви проповядвали, че сексът е само за брак и че "секси" жените и момичетата са грешници, които карат мъжете да прегрешават.

Ако са ви възпитавали по този начин, не всичко е загубено, всъщност това би могло да е от голяма полза за децата ви. Най-малкото заради факта, че вие като родител не искате те да се чувстват дискомфортно да говорят с вас и да имат усещането, че трябва да пазят тайни.

Въпреки че може да не се възползват винаги от възможността да говорят с нас за романтичния си живот или да задават въпроси за секса, вярвам, че децата знаят, че ние никога няма да ги съдим, когато дойде моментът за споделяне.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X