Напишете дума/думи за търсене

Направете си лесно здравословна захар

Да, звучи невероятно, но ако толкова обичате да хапвате сладичко, не е необходимо да се отказвате напълно от този свой навик. Необходимо е единствено да промените източника на сладко. За бялата рафинирана захар е изписано много и всеки знае, че тя трябва да се избягва. Кафявата захар и подсладителите са вариант, но те са по-скъпи и също така нямате гаранция за качеството и произхода им.

Днес ви предлагаме начин да си направите захар от фурми у дома. Фурмите са изключително ценни, защото съдържат фибри, желязо, калий и фосфор, магнезий и витамини от В-групата (особено В6), както и аминокиселини. Те подобряват храносмилането, помагат на работата на стомашно-чревния тракт и действат добре при анемии.

Захар от фурми
За 350 г захар са ви необходими 500 г фурми

Начин на приготвяне:

Разделете фурмите на половинки и премахнете костилките.Наредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и ги сушете във фурната на 100 градуса за 4 часа. Внимавайте да не е много силна фурната, за да не изгорят.Изключете фурната и ги оставете вътре още 3 часа.Извадете фурмите, когато са сухи, и ги оставете навън за около час.Блендирайте фурмите, докато станат на трохи/захар. (Ако имате стар блендер, опитайте с малко количество, за да не го повредите).

Друг вариант да си приготвите подсладител е да направите сироп от фурми. Може да го ползвате в сладкиши, за закуски, вместо мед и т.н.

Сироп от фурми
Необходими са ви 25 фурми, 1 ч.ч. вряла вода, 1 ванилия, кората от 1 лимон

Начин на приготвяне:

Разделете фурмите на половинки и премахнете костилките.Накиснете ги във водата заедно с ванилията и кората от лимона. Оставете ги така за 1 час.Без да прецеждате от водата, блендирайте всичко (ако не използвате биолимони, извадете преди това само кората от лимона).Ако искате да е по-течно, добавете още вода.Затворете в буркан и съхранявайте в хладилника.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X