Напишете дума/думи за търсене

Страхотни идеи със спанак

В традицията на българската кухня спанакът винаги се готви. Време е да разбием този стереотип. Особено когато спанакът е млад и крехък, той няма никаква нужда от температурна обработка. Направете си салата или го добавете към пастата или ястието в края, когато вече сте изключили печката.

Ако искате да го задушите, също не прекалявайте с температурите. На спанака са му необходими само няколко минути под похлупак, малко масло и сол и е готов.

Може и да го изпържите в силно сгорещена мазнина за няколко минути. Ще се учудите, но пърженият спанак (а същото важи и за други зелении като лапад и коприва) звучи като много изискано и интересно ястие.

Нашият съвет е винаги да държите във фризера си по един плик със замразен спанак. Купувате го за нищо пари, а той е измит, почистен и готов да ви послужи в множество ястия. Просто трябва да експериментирате.

- Добавете го в баницата, соления кекс, соленките – суров, задушен или просто преминал обработка от няколко минути в микровълновата.
- Добавете го в яхнията – каквото и да готвите, то вероятно понася и малко спанак. Да речем, правите картофеня яхния. Прекрасно е, но добавете спанак и получавате ново ястие. Или пък задушавате месо – няма начин да няма място и за малко спанак накрая.
- Разкрасете познати рецепти със спанак – добавете го към мусаката, гювеча, кюфтетата. Ще се учудите, но за спанака има място почти навсякъде!
- Не го забравяйте в аламинутите. Той е верен спътник към всеки омлет и чудесен кавалер на пицата, пастата, кърито. 


- Можете да го сервирате дори на сандвичи или в бургери вместо зелена салата. Сотирайте го в микровълновата за 5 минути и го сложете върху филийка, намазана с пастет, лютеница или просто с масло.
- Всяка супа мечтае за спанак. Независимо дали правите мека крем супа или приготвяте класиката – супа топчета – вмъкнете някъде спанака. Той ще се сгуши удобно в гозбата и ще я направи не само по-здравословна, но и по-интересна и вкусна.

Суфле от спанак
Необходими продукти:

1 кг спанак
5 яйца
5 с. л. масло
2 с. л. брашно
2 ч. ч. прясно мляко
сол и черен пипер на вкус
индийско орехче
1 ч.ч. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:
1. Изчистете добра спанака и го сотирайте с много малко вода.
2. Изцедете го и го пасирайте или нарежете.
3. Запържете маслото, добавете му брашното и постепенно – млякото – трябва да получите сос бешамел.
4. Овкусете соса със сол, черен пипер и индийско орехче.
5. Смесете със спанака и настъргания кашкавал.
6. Разделете белтъците от жълтъците и добавете към спаначената смес първо жълтъците.
7. Разбийте белтъците на сняг и ги добавете внимателно към общата смес.
8. Изсипете всичко в намаслена тавичка е печете при предварително загрята фурна 15 минути.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X