Напишете дума/думи за търсене

5 суперлесни начина да не хвърляте храна

Вероятно не си даваме сметка колко храна изхвърляме ежедневно и какво е въздействието на това не само върху семейния бюджет, но и върху цялата планета. Съединените щати например изхвърлят близо 40 процента от храната си всяка година. Според Министерството на земеделието на САЩ това възлиза на над 160 милиарда щатски долара годишно. В същото време има безкрайно лесни начини да промените навиците си, за да губите по-малко съставки на всеки етап от процеса на готвене, от пазаруване на хранителни стоки до готвене и дори подреждане. Ето какво можете да направите.

Преди да отидете да пазарувате...

Когато храната отива на вятъра, така се изразходват и всички ресурси, необходими за поставянето на тази храна в нашите чинии, включително земя, енергия, вода, торове и труд. Затова купувайте само количеството храна, от което се нуждаете, за да приготвите нещата, които планирате. Ако не можете в неделя да решите какво ще искате в четвъртък, няма проблем. Вземете решение за менюто през първата половина на седмицата, а след това бъдете гъвкави. Ползвайте приложение за пазар или си правете списък и не се отклонявайте от него, когато влезете в магазина. Преди да излезете за пазар, не забравяйте да проверите шкафовете си за елементи от вашия списък, които може би вече имате.

В магазина…

Има едно гениално правило - купувайте възможно най-малко артикули, които са „облечени“ в пластмасови опаковки. Купете обикновена маруля, вместо нарязана и накълцана в плик. Купете две или три пържоли вместо 10 в пластмасов съд. Може дори да занесете свои собствени контейнери и да помолите в магазина да ви ги напълнят – например със сирене, масло, маслини. Така няма опасност да се изкушите да купите голямо количество, което след това ще отиде на боклука.

Докато разопаковате хранителните стоки...

Нарежете зеленчуците и ги опаковайте в отделни съдове, преди да ги поставите в хладилника. Това прави готвенето много по-бързо и ви улеснява в здравословното хранене.

Когато готвите...

Съобразете готвенето с по-бързо развалящите се продукти във вашия хладилник като риба или деликатни зеленчуци и с тези, които може да изчакат. Зелето и карфиолът например могат да чакат и до края на седмицата. Ако прецените, че някой продукт няма да изкара до следващия момент, когато може да сложите готварската престилка, замразете го във фризера и го извадете отново, когато имате време да го приготвите.

По време на почистването...

Компостирайте всичко, което трябва да изхвърлите. Това е най-добрият начин за неизползваемите остатъци от храна. (Защото храната, която отива в сметището, се смесва с битовите отпадъчни води и трябва да се пречиства по енергоемък начин. Ако вашият град няма събиране на компост, проучете програмите за отпадъци в околните ферми или фермерски пазари. Или помислете за компостиране във вашия двор - направено правилно, то няма да генерира миризми или да привлече вредители и вашата градина ще е доволна от хранителните вещества, с които ще я захраните.

Използвайте умни рецепти

Има много и вкусни начини да използвате остатъците от храна. Изучете ги и намалете изхвърлянето и излишното харчене на пари. Една от най-сполучливите рецепти е за фритата.

Фритата

Необходими продукти:

6 яйца

? чаша млечни продукти

Остатъци от зърнени храни и/или варени зеленчуци

Натрошено сирене и пресни подправки

Разбъркайте всичко и печете в добре омаслена тавичка при 180°C за 20 до 30 минути.

Лесна и вкусна картофена фритата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X