Напишете дума/думи за търсене

Защо рожденият ден ни натъжава?

Вашият рожден ден е различен от всеки друг ден в календара. Хората около вас ви поздравяват, обръщат ви повече внимание и са по-чувствителни към вашите нужди. Това обикновено е положително. При някои индивиди обаче рожденият ден предизвиква друга поредица от ефекти, които не са толкова позитивни.

Тъгата на рождения ден
Тъгата на рождения ден, или депресията на рождения ден, засяга много хора. Това е негативно състояние на ума и набор от симптоми, които се появяват през дните преди и след денонощието, в което сме родени. Страдащият може да се чувства апатичен и тъжен, тревожен и неспокоен.

Има много хора, които страдат от следните симптоми, когато рожденият им ден наближи:

• Отрицателно, депресивно или тревожно настроение. Тези неприятни усещания не изчезват и е вероятно да ви се прииска да плачете без видима причина.
• Може да се почувствате уморени и апатични, без мотивация и без никакво желание да планирате или празнувате „вашия ден“.
• Може да се почувствате замислени и да предпочетете да се изолирате. Всъщност всеки социален контакт може изобщо да не ви хареса.
• Може да изпитате нарушения на апетита и съня. Например безсъние, събуждане през нощта или прекомерен сън.
• Вероятно умът ви няма да спре да работи и ще имате неприятни и натрапчиви мисли за себе си или живота си.
• Може също да страдате от физически дискомфорт като мускулни болки или главоболие.


Защо възниква депресията, свързана с рождения ден?

Прекален натиск и очаквания
Натискът, който се върти около рождените дни, не е тайна за никого. Това е специален ден (като Коледа), когато може да се почувствате задължени да бъдете щастливи и доволни. Другите често очакват да се вълнувате за рождения си ден или да организирате парти. Този натиск се отразява върху благосъстоянието ви.

Следователно, това, което трябва да бъде приятно прекарване, може да се превърне едновременно в разочарование. Може да има приятели, които не могат или не искат да присъстват на тържеството, роднини, които забравят за него, и ден, който често се оказва хаотичен и сложен. Въпреки това вие сте принудени да се усмихвате.

Големи загуби и отсъствия
Вашият рожден ден е време да съберете любимите си хора заедно, да се почувствате защитени от тях и да им благодарите за присъствието им в живота ви. Но какво се случва, когато някой от тях го няма? Ами ако сте претърпели загуба на любим човек?

В този ден и дните преди него усещате липсата му повече от всякога, което може да ви изпълни с чувства на носталгия, тъга и безнадеждност.

Размисъл върху вашата идентичност и напредък

Една от основните причини, поради които страдате от тъга на рождения ден, е, че той ви принуждава да се замислите върху себе си, върху живота си. Символично, това денонощие представлява края на един цикъл и ви приканва да направите равносметка на вашите постижения и неуспехи до момента.

От друга страна, в социален план има силен натиск, свързан с възрастта. Например в определени моменти от живота ви се очаква да сте завършили университет, да имате успешна работа, да се ожените и да имате деца. Освен това съществуват вашите лични цели, тези, които смятате, че сте постигнали досега.

Какво се случва, ако все още не сте отговорили на тези очаквания? Ами ако животът ви не е такъв, какъвто „трябва да бъде“, или такъв, какъвто бихте искали да бъде?

Страх от остаряване
Рожденият ден е напомняне, че остарявате. Така страхът от остаряването и страхът от смъртта могат да се появят доста внезапно. Това е особено разпространено при възрастните хора и те са склонни да имат трудности да се справят с тази реалност, която става толкова очевидна на годишнината от тяхното раждане.

За много хора рождените дни ги карат да се замислят за всичко, което не са постигнали в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X