Напишете дума/думи за търсене

Диетата на д-р Уайл лекува възпаления

СНИМКА: PIXABAY

Стрес, токсини от околната среда, заседнал живот, нездравословно хранене – това са все източници на хронични възпаления, а оттам и на много сериозни болести – сърдечни, алцхаймер, рак. Възпитаникът на Харвардския университет д-р Андрю Уайл, специалист по интегративна медицина, е посветил 30 години на изследвания в тази област.

Изготвената от него диета намалява храните, благоприятни за възникване на възпалителни процеси, и увеличава тези, които ги потискат.

Какво представлява

Този начин на хранене включва продукти с научно доказано антиоксидантно действие. Приемат се по 2000-3000 калории дневно според пола, теглото, физическата активност. 40-50% от калориите идват от въглехидрати, 30% - от мазнини, 20-30% - от протеини. Тази пропорция трябва да се спазва при всяко хранене.

Диетата е базирана на средиземноморска храна плюс добавки като зелен чай и черен шоколад. Набляга се на разнообразие от пресни храни и много плодове и зеленчуци, които съдържат фитонутриенти, предпазващи от рак и други дегенеративни болести. Докторът препоръчва редовен прием на ненаситени мастни киселини омега-3, както и пълно изключване на пърженото и на менюто тип “бързо хранене”.

От въглехидратите трябва да се избират онези, които не повишават кръвната захар, като пълнозърнести и бобови продукти, плодови сокове и пюрета, горски плодове.

Ще се простите напълно с наситените мазнини, съдържащи се в маслото, млечните продукти, тлъстите меса. Избягвайте маргарина и хидрогенираната мазнина. Диетата ви трябва да включва студено пресован зехтин, авокадо, ядки и храни, богати на омега-3, която доказано намалява възпаленията. Киселината се набавя с консумация на риби като сьомга, сардина, херинга. Ако не консумирате от тях поне 2 пъти седмично, вземайте рибено масло. Освен с риба протеини си набавяйте и с кисело мляко, сирене, бобови, особено соя.

Сред храните, които предотвратяват или елиминират системните възпаления, са доматите, горските плодове, жълтите и оранжевите цитруси, кръстоцветните зеленчуци като зеле, карфиол, броколи, ряпа, а също спанак, кресон, лапад, коприва. Ако е възможно, те да са органични и без пестициди. Силно се препоръчват семена от чия.

Андрю Уайл съветва да се пие много вода, но само пречистена от хлор. Наблягайте на чая вместо на кафето - бял, черен китайски и зелен. Срещу възпаления много добре действа черният шоколад с минимум 70% какао - съдържа антиоксиданти. Умерените количества червено вино също са полезни. Супа от гъби и ечемик за обяд или вечеря е сред класическите рецепти на доктора.

Действие и точки

Тук не говорим толкова за отслабване, колкото за физическо и умствено здраве, които могат да бъдат увредени от продължителни възпаления. Доказана е връзката между възпалителните процеси и сърдечните заболявания, склерозата, рака. Диетата намалява риска от свързани с възрастта заболявания и повишава енергията.

14-и в общата класация и в сектора “най-добро здравословно хранене”, този режим е класиран 6-и в категорията “най-добра растителна диета”; 12-и е в областите “най-добър за сърцето” и “лесен за изпълнение”; 17-и е в “най-добър срещу диабет”; 30-и е по показателя “най-добър за отслабване”; 38-и е в “бързо сваляне на килограми”.

Колко струва

Цената на рибата и пресните плодове и зеленчуци се отразява чувствително на бюджета. Добавките – също.

Лесно ли се спазва

Много лесно, защото диетата няма стриктен хранителен план и е гъвкава. Трябва просто да се спазват основните принципи: ограничаване на мазнините с изключение на рибните, много пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, добавка на омега-3.

Отслабва ли се

Диетата е лечебна, а не за отслабване, но може да има и този резултат. Тя почива върху продукти от средиземноморската диета и балансира теглото, не позволява затлъстяване. А то е причина за възпалителни процеси и свързаните с тях болести.

Кой я следва

Сред пациентите на д-р Уайл са били тв водещият Лари Кинг и актьорът Ник Нолти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X